Taggat: Missbruk

Vaccin mot heroin klarar tufft test

Ett vaccin som blockerar effekten av heroin för att minska återfall bland missbrukare visar effekt i apor. Nästa steg blir att utvärdera vaccinet i människor.

Alkoholrelaterade dödsfall ökar bland äldre kvinnor

Allt fler över 65 års ålder dör av orsaker som kan kopplas till alkohol. Främst har andelen kvinnor ökat: ”Det finns risk att ett drickande som gått att hålla i schack under arbetslivet eskalerar efter pensionen”, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

Ny granskning motbevisar råd om alkoholintag

I en ny studie som tar upp hälsorisker vid hög konsumtion av alkohol väljer forskare att ifrågasätta tidigare studier som hävdar att måttliga mängder alkohol ska vara bra för alla. Någonting som, enligt dem, inte stämmer.

Alkohol: Lättare att avstå än att kontrollera

Forskare från Göteborgs universitet har sett att personer som söker behandling för sitt beroende och som har som mål att helt sluta dricka, klarar sig mycket bättre än de som istället vill lära sig att dricka måttligt.

Genombrott – smärtstillande utan dödliga biverkningar

I en omfattande studie ledd av Nobelprisbelönade forskare i USA beskrivs en helt ny molekyl som fungerar som morfin men utan livsfarliga biverkningar.

Flytt kan skada dig för resten av livet

En omfattande studie från Danmark har följt nästan 1,5 miljoner människor från 15 till 40 års ålder och visar att en flytt tidigt i livet ökar risken för självmordsförsök, missbruk och våldsbrott senare i livet.