Taggat: DNA

Två tredjedelar av alla cancerfall är ren otur

Mutationer i vår arvsmassa som orsakar cancer har ansetts uppstå av två anledningar, miljöfaktorer och ärftlighet. Men nu kommer bevis för att hela två tredjedelar av cancermutationer uppstår av slumpen.

Ditt val av partner är ingen tillfällighet

Oddsen att du blir tillsammans med någon som är lik dig är höga, det hävdar en ny studie som granskat tiotusentals gifta par.

Hur många barn får jag när jag blir stor?

Hur många barn du kommer få och i vilken ålder kanske inte är helt upp till dig. En omfattande studie av forskare från hela världen visar nu att dina gener kan påverka när och hur många barn just du kommer få.

Svenskars genetiska variationer blir en karta

Ett två år långt samarbete mellan forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet har framställt en karta över de genetiska skillnaderna inom Sveriges befolkning och är nu redo att användas av forskare och sjukvårdspersonal.

Bebis föddes med dna från tre personer

I april föddes en pojke med tre genetiska föräldrar. Han är det första barnet som föds med den nya tekniken som införlivat DNA från två kvinnor och en man, det rapporterade New Scientist i tisdags.

Latinamerikaner åldras långsammare

Latinamerikaner drabbas oftare av diabetes och inflammatoriska sjukdomar men lever längre än andra etniciteter. Hur kan det komma sig?

Zikavaccin ger 100% skydd i möss

Två typer av vaccin mot Zika har testats i möss och ger komplett skydd. Forskare vill fortsätta med tester i människor så snart som möjligt.

Svenska forskare gör blod av hudceller

Forskare i Lund har för första gången lyckats omvandla hudceller till röda blodkroppar.

Varför labradorer är så matglada och vad det säger om oss

Ny forskning identifierar en genförändring hos labradorer som ökar risken för fetma.

Första människan som fått föryngrande genterapi en succé

Så blir bröstceller mjölkfabriker när du ammar

Forskare i Australien har upptäckt att bröstceller förändras och får två cellkärnor under amningsperioden som hjälper att maximera mjölkproduktion.