Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 27 oktober 2017

Hej Åsa. Jag ligger nu några dagar efter bf och vill bara få ut den här lilla krabaten. Är rädd för att bli igångsatt och tänkte höra med dig om du har några tips på hur man kan få igång en sen graviditet? –Maria74

asa-holstein-oval

Åsa Holstein-Litzén, barnmorska.

”Det är kroppen som själv måste vilja komma igång i förlossning i kombination med signaler från barnet. Om du har ett besök inplanerat hos barnmorskan kan du be henne göra en sk ”hinnsvepning”. Hon gör då en vaginalundersökning och försöker, om modermunnen är öppen för hennes finger, att lossa fosterhinnorna från den inre kanten av modermunnen.

Tanken är att detta frisätter ett hormon som heter prostaglandin som kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Samma hormon finns i sperma därav det gamla tricket med den sk ”färdknäppen”, alltså att man har samlag. Det lär vara ändå mer gynnsamt för förlossningsstart om du som kvinna också får orgasm då orgasmen stimulerar livmodern till att dra ihop sig. Lycka till!”

Vill du ställa en fråga till Åsa? Fyll i formuläret!

[contact-form-7 id=”368″ title=”Kontakta Expert”]

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 juli 2016, senast uppdaterad 27 oktober 2017