Taggat: BMI

Förlossningstrend i Sverige: Övervikt och kejsarsnitt

Den senaste förlossningsstatistiken från Socialstyrelsen visar att övervikt och fetma bland gravida kvinnor ökar i Sverige. Det gör även andelen förlossningar som utförs med kejsarsnitt men statistiken skiljer sig stort över landet. Se vilken stad som toppar alla listor.

”I Sverige är varannan svensk överviktig”

Idag är det lika vanligt att vara överviktig som normalviktig om man bor i norden, det visar en ny stor nordisk undersökning.

Tre fjärdedelar av världens befolkning är ”överfet”

Forskare myntar ett nytt ord för att beskriva en pandemi som just nu sprider sig över hela världen.

Nytt rön kan stoppa global fetmaepidemi

Allt fler barn drabbas av fetma såväl i Sverige som globalt. Resultatet från en omfattande studie – där forskare kartlagt yngre barn hälsa i åtta länder – visar nu att barns BMI-utveckling och viktkurva kan lösa framtidens hälsoproblem.

Högt BMI i tonåren ökar risk för hjärtdöd

Pojkar som får kraftigt ökat BMI under puberteten löper större risk att drabbas av dödlig hjärt-kärlsjukdom senare i livet, visar en studie från Göteborgs universitet.

Forskare: Skyll inte på ”fetmagenen”

Människor med ärftlig risk för fetma har lika stor sannolikhet för viktnedgång som resten av befolkningen, enligt forskare från Lunds universitet.

Så mycket protein behöver du egentligen efter träning

En studie från Storbritannien går emot invanda rekommendationer om hur mycket protein vi behöver få i oss efter träning för att våra muskler ska återhämta sig och växa.

Överviktiga har inte lättare för hjärtproblem

Genom att jämföra tvillingpars olika mängd kroppsfett kan forskare på Umeå universitet se hur högre BMI kan påverka risken för hjärtinfarkt och tidig död. Enligt forskare Peter Nordström går studien kraftigt emot tidigare synsätt vad gäller riskerna med fetma.

Monsterstudie kopplar övervikt till tidig död

En enorm sammanställning av studier från hela världen visar nu att övervikt ökar risken att dö i förtid, vilket motsäger flera tidigare studier.

Överviktig som barn – fortfarande i riskzonen

Barnfetma ökar risken för hjärtsvikt även om du går ner i vikt som vuxen.

Vem lever längst, överviktig eller kalorisnål?

I nästan hundra år har forskning visat att ett begränsat kaloriintag förlänger livet i flera djurarter. Än har forskare inte visat att samma effekt kan uppnås i människor men det har trots allt fött dieter som förespråkar en kalorisnål livsstil för ett längre liv. Nu visar Danska forskare att vi ändå lever längre trots att vi är överviktiga.

Du blir större runt midjan av light-läsk

Light-läsk är inget vidare bantningsknep visar ny studie. De som drack lågkalori läsk ökade tre gånger mer i midjemått än de som inte drack läsk. Plus: vi tipsar om andra sätt att dra ner på sockret.