Taggat: coronavirus

Så fungerar flockimmunitet

Begreppet flockimmunitet har vi hört i många nyhetssändningar under de senaste månaderna och beskrivs som ett sätt att bekämpa coronaviruset. Men vad är egentligen flockimmunitet? Och hur kan det hjälpa oss under den pågående coronapandemin?

Atypiska symtom på coronainfektion

Feber, torrhosta och andningsbesvär är vanliga symtom på coronainfektion och sjukdomen covid-19. Men visste du att det finns flera andra, lite oväntade symtom också?

Begränsad information om coronavirus och graviditeter

Kunskapen om hur nya coronaviruset påverkar graviditeten är i nuläget mycket begränsad. Avsaknaden av konkreta rekommendationer för gravida oroar många föräldrar.

Coronavirus barn – mildare symtom

Barn som smittats med det nya coronaviruset får mildare symtom än vuxna, och behöver i mindre utsträckning intensivvård. Även antalet rapporterade dödsfall är väldigt få. Det visar en studie från Karolinska Institutet där forskarna gått igenom 45 relevanta artiklar om covid-19 och barn.

Apotek säljer coronatester till allmänheten

Nätapoteket Apotea tillsammans med Werlabs börjar nu sälja antikroppstester för covid-19 till sjukvårdspersonal, företag och privatpersoner. Initiativet är en konsekvens av att det funnits en stor efterfrågan bland allmänheten att kunna testa sig för covid-19. Statsepidemiolog Anders Tegnell är dock kritisk till testerna. – Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckligt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individnivå, säger han till TT.

Vaccin mot coronavirus – så ser läget ut

Det nya coronaviruset SARS-CoV-2 har spridits som en löpeld till världens alla kontinenter. I skrivandes stund har över 2,5 miljoner människor smittats och 178 000 dött. Men något vaccin mot sjukdomen covid-19 – som viruset orsakar – finns i nuläget inte.

Allergi eller covid-19 – vad är skillnaden?

Det finns ett flertal typer av allergier och luftvägsbesvär som ger symtom som förekommer vid influensa, förkylning och covid-19 – som orsakas av det nya coronaviruset. Det kan således vara svårt att veta vad ens symtom är ett tecken på. I denna artikel ger vi dig en fingervisning om skillnaderna mellan allergi och covid-19 som kan hjälpa dig att få rädd vård.

Vaccin mot pneumokocker och influensa skyddar inte mot nya coronaviruset

I torsdags meddelade Folkhälsomyndigheten att vaccination mot pneumokocker eller influensa inte hjälper mot lunginflammation orsakad av det nya coronaviruset, SARS-CoV-2.

Fler döda i Spanien än i Kina av coronaviruset

I Spanien stiger antalet döda i covid-19, och med 3434 bekräftade dödsfall har landet nu fler dödsoffer än Kina, där coronapandemin började. Endast Italien har fler dödsoffer. Om utvecklingen i Spanien fortsätter i samma takt, finns det en risk att Spanien även går om Italien.

Italien – coronapandemins epicentrum

Dödssiffran i Italien fortsätter att stiga i rask takt och landet har nu flest dödsoffer i världen. Med strikta karantänregler och hårda straff för de som bryter mot utegångsförbudet, hoppas regeringen att minska smittspridningen av nya coronaviruset i landet som utsetts till coronapandemins epicentrum.

Coronavirus Sverige

Sverige är hårt drabbad av coronapandemin. Börsen vänder neråt, företag minskar verksamheten och idrotts- och kulturevenemang skjuts upp eller ställs in.

Corona: Mer än 99 % av dödsoffren i Italien hade en underliggande sjukdom

Mer än 99 % av dödsoffren till följd av coronaviruset och sjukdomen covid-19 hade en eller flera underliggande sjukdomar. Det, enligt Italiens hälsomyndighet som gått igenom sjukdomshistorien hos 355 döda. Den överväldiga majoriteten var män, och medelåldern hos de döda var 79,5 år.

Frågor och svar om coronavirus covid-19

Vi svarar på vanliga frågor om nya coronaviruset och covid-19.

Epidemi, pandemi och endemi – vad är skillnaden?

Sedan coronautbrottet i december 2019 har vi kunnat höra begrepp som epidemi och pandemi i medierna. Men vet du vad begreppen egentligen betyder? I denna artikel går vi igenom vad epidemi, pandemi och endemi innebär.

Coronavirus och covid-19 – symtom och förebyggande åtgärder

Den 20 december 2019 kom de första rapporterna om ett nytt coronavirus, SARS-CoV-2, i Kina. Sedan dess har viruset spridit sig och har i skrivandes stund infekterat över 2 630 000 personer och skördat fler än 184 000 liv runt om i världen. Viruset orsakar sjukdomen covid-19.