Taggat: Rökning

Forskare: Snus 95% säkrare än rökning

Idag är snus förbjudet i alla länder i Europa förutom Sverige. Men ny statistik som presenteras denna vecka vid Global Forum on Nicotine i Polen tyder på att snus kan rädda liv, ett uppenbart argument för att legalisera snus i Europa enligt konsumentgrupper.

Twitter avslöjar varför ungdomar väljer e-cigg

Forskare tar hjälp av sociala medier för att bena ut varför e-cigaretter blir mer och mer populära. Så här har anledningen till att börja vejpa förändrats de senaste fem åren.

Lättare att fimpa med identitetslösa paket

En australiensisk studie visar att cigarettförpackningar som inte visar upp sitt varumärke verkar hjälpa rökare att sluta röka för gott.

Så här dyrt är rökning egentligen

Världshälsoorganisationen, WHO levererar en färsk analys över hur mycket rökning kostar bland annat i sjukvården.

Apotek Hjärtat introducerar ”hostande tavlan”

Ny utomhusreklam från Apotek Hjärtat fyller sitt syfte så fort en rökare går förbi med en cigarett i handen. Den börjar nämligen hosta.

Unga rökares hjärtan tar störst skada

Enligt en ny observationsstudie i tidningen Heart är det mycket större sannolikhet att yngre rökare råkar ut för en vanlig typ av hjärtinfarkt jämfört med jämnåriga icke-rökare.

Att feströka är inte riskfritt

En studie från USAs National Institute of Health har undersökt risken att dö i förtid bland de som röker mindre än en cigarett om dagen.

Snus som inte svider ska rädda rökare

En svensk snusinnovation riktar sig mot miljoner rökare världen över som vill sluta röka men som inte kan vänja sig vid snus.

Första bevisen för att e-cigg skadar tandköttet

E-cigaretter är lika skadligt för tänder och tandkött som vanliga cigaretter säger forskare som upptäckt första bevisen i USA.

Sluta röka utan att gå upp i vikt – forskare tipsar

De många rökare fruktar vid avvänjning av cigaretter, är suget på annat är cigaretter så som godis, chips och andra onyttigheter. Men enligt forskare i Storbritannien finns det en smart lösning som inte inkluderar övervikt.

Snus ökar risken att dö i prostatacancer

En studie från Harvard University som undersökt svenska byggarbetare kopplar snus till ökad risk att dö av prostatacancer.

Filippinerna rullar ut tuff anti-tobakslag

Filippinernas president Rodrigo Duterte aka "The Punisher" vill nu ta strid mot det höga rökarantalet i landet. Det genom att införskaffa en hård anti-tobakslag som kan börja att gälla i slutet av oktober, om allt går vägen.

E-cigg släpper ut 99% mindre kemikalier i luften

Den mest omfattande granskningen av kemikalieutsläpp från e-cigaretter jämfört med vanliga cigg visar en drastisk skillnad.

Pappans rökning i tonåren påverkar barnet

Det är sen tidigare känt att föräldrars rökning ökar risken för astma hos deras barn. Men få studier har undersökt om rökning före befruktning påverkan risken för astma i nästkommande generation.

Rökning lämnar kemiska spår i vårt DNA

Tobaksrök sätter sin prägel på DNA genom att ändra en kemisk kod på DNA-molekylen som vissa gånger kan förändra genaktiviteten, enligt ny studie.

MS – Multipel skleros

MS är en nervsjukdom vars orsak fortfarande är ett mysterium. Men det finns bevis för att gener och miljöfaktorer som vi exponeras för under hela livet ökar risken. Fredrik Piehl, specialist inom neuroimmunologi vid Karolinska universitetssjukhuset, berättar om dagens behandling och vart framtida forskning siktar.

Rökning har inga rivaler

Att ha dålig kondition, högt blodtryck eller höga kolesterolvärden ökar risk för dödlighet, absolut. I många år har det också konstaterats att människor som är stillasittande utsätter sig för samma hälsofara som rökare. Men enligt en ny studie från Sahlgrenska, är detta är information som inte längre stämmer.

Avstånd till tobaksbutik avgör om du kan sluta röka

En ny finsk studie visar att om du har långt att gå för att köpa cigaretter har du större chans att lyckas sluta röka.

Stroke minskar i Finland tack vare färre rökare

Finlands nationella policy emot rökning verkar ha haft starkt inflytande över antalet stroke fall i landet.

Rökfria ungdomar väljer e-cigg

Enligt en ny studie är det många tonåringar som väljer e-cigg framför ingen rökning alls. Att Sverige då inte införskaffat någon åldersgräns vid köp av e-cigaretter resulterar i att användandet kan öka hos unga svenskar.